Suvilahti
Helsingissä sijaitseva Suvilahti on eräänlainen kaupunkikulttuurin keskus. Suvilahdessa järjestetään kesäisin Flow-festivaali ja alue toimii ympäri vuoden varsin vapaana taiteilijoiden puuhamaana. Suvilahdesta löytyy skeittipuiston lisäksi myös paljon seinää, johon saa maalata ja graffitit vaihtuvatkin varsin usein, myös talvisaikaan.
Vaikka varsinaisia sisätiloja ei olekkaan, on Suvilahdesta tullut eräänlainen 2000-luvun Lepakko. Aluetta voisi vielä kehittää varsin helposti esim. tarjoamalla jonkinlaiset sisätilat, josta taiteilijat voisivat vuokrata halvalla työtilaa vähän samalla tavalla kuin ylibuukatusta Kaapelitehtaasta.
Sijainti on myös iso plussa. Suvilahteen pääsee nopeasti Sörnäisten metroasemalta ja lähistöllä Kalliossa asuu muutenkin varsin paljon taiteilijoita ja alasta kiinnostuneita.
Jäätiilivalli – Lauttasaari
Muistan kun kuulin 3 vuotta sitten, että Lauttasaaren rannan lähellä merijäällä tapahtui traaginen onnettuus kun jäällä hiihtämässä ollut nuori mies tippui heikkoihin jäihin ja hukkui.
Katoamisviikon aikana rannalle ilmestyi värikäs jäätiilivalli, jonka juurelle kaupunkilaiset toivat muistokynttilöitä.
Tästä tuli tapa joka elää yhä. Kuvat paikallisesta kollektiivisesta installaatiosta levisivät sosiaalisessa mediassa ja samanlaista toimintaa alettiin harjoittamaaan 2021 myös muissa kaupunginosissa, kuten Vuosaaressa ja Kruununhaassa.
Suru, kuten myös ilo yhdistää ihmisiä. Tällainen kollektiivinen taide yhdistää ihmisiä ja yhteisöä. Siinä on myös kivaa puuhaa vaikka perheelle valmistaa kotona jäätiili, jonka sisään on jäädytetty kukka tai jotain muuta vastaavaa orgaanista materiaalia. Jokainen voi siis olla luova ja tehdä omannäköisen jääteoksensa ja viedä sen nähtäville.
Tällainen installaatio luo myös hyvän maamerkin, jota voi mennä ihmettelemään vaikka päiväkävelyllä. Ilmiönä tällaiset spontaanisti syntyneet teokset ovat hauskoja eivätkä ne maksa mitään. Aina ei tarvita kulttuurituottajaa tai rahaa, jotta ihmiset pääsevät osallistumaan ja nauttimaan taiteesta. Koska museot ja muut kulttuuritapahtumat ovat kiinni rajoitusten takia, ovat ihmiset ainakin jossain määrin innostuneet itse osallistumaan tällaiseen luovaan ja kollektiiviseen toimintaan.
Koska jäätilet ovat läpinäkyviä, paistaa auringonvalo niiden läpi eri tavalla eri aikaan päivästä. Teos / teokset ovat siis aivan eri näköinen aamulla kuin päivällä. Sen lisäksi on mielenkiintoista tarkastella tiiliä lähemmin ja katsoa mitä niiden sisään on upotettu.. erilaisia värejä, muotoja ja yllätyksiä.
Työläisäiti-patsas – Alppila
Helsingin Alppilassa sijaitseva Työläisäiti-patsas on mieleenpainuva kunnianosoitus äideille. Myös tämä ehkä Helsingin pienin puisto, jossa patsas sijaitsee on saanut nimensä patsaan mukaan.
Patsaan on suunnitellut Panu Patomäki ja se paljastettiin Äitienpäivänä 1996. Tavan mukaisesti paikalliset asukkaat tuovat Äitienpäivänä kukkia patsaan juurelle.
On hienoa, että äitien kunniaksi on rakennettu pieni kunnianosoitus ja toivottavasti se herättää ohikulkijoissa myös ajatuksia. Itselleni se muistuttaa siitä uskomattomasta ahkeruudesta ja peräänantamattomuudesta, jolla Suomi on sodan jälkeen rakennettu.
Tässä pienessä puistossa näkee usein vanhuksia istumassa ja viettämässä aikaa kesäisin.