Graffiti
Seinämaalausten teko alkoi jo vuosituhansia sitten, mutta tässä käsitellään modernien seinämaalausten eli graffitien lyhyttä historiaa ja filosofiaa. Graffitien teko alkoi New Yorkissa 1970-luvun alussa. Yleisimmät paikat johon graffiteja alkoi ilmestymään olivat hylätyt rakennukset junanradan varrella, mutta myös itse junat ja muut paikat, jotka olivat mahdollisimman näkyvillä. Tavoitteena oli tietenkin se , että teoksen näkevät mahdollisimman monet.
Pääasiassa graffiteja tehdään spray-maalilla, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy. Oikeastaan kaikilla tekijöillä on oma nimimerkki, jolla he allekirjoittavat teoksensa. Tapana on, että tekijä / tekijät kirjoittavat nimimerkkinsä ja teoksen tekovuoden graffitin oikeaan alakulmaan.
Hyvät ja ahkerat tekijät saavat omissa piireissään “kuuluisuutta” (Fame) mitä enemmän he maalaavat ja mitä enemmän heidän teoksensa näkyvät ympärystössä.
Huomioon ottaen sen, että perinteisesti maalaaminen on laitonta puuhaa, myös jännitystä riittää. Työ tehdään lähinnä yöaikaan eikä aikaa ole loputtomasti. Jos tekijä on esim. tehnyt 50 laitonta graffitia ja jää kiinni omalla nimimerkillä, on lasku melkoinen. Nimimerkkiä kutsutaan tagiksi (Tag) jolla tekijä erottuu muista ja mahdollisesti tekijä myös tagaa pelkkää nimimerkkiään, yleensä paikkoihin joissa riski kiinni jäämiseen on suuri.
Olen itse tehnyt graffiteja varsin paljon nuorempana. Niiden suunnitteleminen paperilla ja seinään maalaaminen on hauskaa ja luovaa puuhaa. Usein graffiteissa kuvataan joitain ajankohtaisia ilmiöitä ja siksi graffitit kuvaavatkin varsin hyvin ajan henkeä.
Asun itse lähellä Suvilahtea ja aina kun Suvilahden läpi kävelen, katson tietysti uudet “duunit” eli teokset.
Nykyään lajista on tullut yhteiskunnallisesti hyväksytympi taidemuoto, mutta aikoinaan kovaa feimiä stadissa nautti mm. nimimerkit: Trama, Raster ja Comedy.
Tässä Hesari kertoo yhdestä :
Graffitin nelikymppinen Suomen mestari maksaa yhä nuoruudessa spreijaamiaan seiniä
Moderni Graffiti
Old School – Graffiti vuodelta 1980
Graffitin SM-kilpailun yleisön suosikki vuodelta 1990
3D-Graffiti
Musiikki
Jonkinlaisia rytmejä on paukuteltu varmasti niin kauan kuin ihmisellä on ollut korvat ja musiikki onkin yksi mielenkiintoisimmista taidealoista. Musiikki herättää ihmisissä syviä tunteita ja riippumatta siitä soittaako itse musiikkia vai kuunteleeko sitä, se toimii varsin kokonaisvaltaisesti.
Ympäri maailmaa ihmiset ovat kehittäneet erilaisia instrumenttejä ja sitä kautta luoneet mielenkiintoisia ja persoonallisia musiikkikulttuureja. Ei ole vaikea kuvailla miltä kuulostaa vaikka, afrikkalainen perinnemusiikki, tai japanilainen tai suomalainen tai amerikkalainen.
Musiikkityylejä on jo pitkään ollut todella paljon ja myös instrumentit ovat kehittyneet ajan saatossa. Euroopassa musiikki on ollut erittäin suosittu jo keskiajalta asti. Euroopassa on myös kehitetty merkittävimmät instrumentit, kuten kitara ja piano. Sen lisäksi merkittävimmät musiikin pioneerit, kuten Johan Sebastian Bach (1685 -1750) , Wolfgang Amadeus Mozart, (1756 – 1791) ja Ludvig Van Beethoven (1770 – 1827) olivat eurooppalaisia.
1900-luku oli myös musiikin suhteen hyvin mielenkiintoinen, koska teknologia kehittyi nopeasti. Uusia instrumenttejä syntyi ja vanhoja jalostettiin, esim kitaraan laitettiin sähköt ja saatin aikaiseksi jotain mikä mullisti populaarimusiikin. 1960-luvulla syntetisaattorit tulivat kuvioihin ja niiden käyttö lisääntyi hurjaa vauhtia. Tänä päivänä lähes kaikki populaarimusiikki on konepohjaista. Yksi merkittävimmistä uranuurtajista elektronisen musiikin saralla oli Robert Moog, joka kehitti analogisia Moog-syntetisaattoreita.
Nykymusiikki on hyvin erilaista kuin musiikki, jota tehtiin ennen tietokoneita. Nykyään ei tarvitse osata soittaa mitään instrumenttiä jos haluaa tehdä musiikkia. Vaikka tiede meneekin eteenpäin, on musiikki varsin hyvä esimerkki siitä, että sama ei aina päde taiteeseen. Nykyaikainen populaarimusiikki on todella yksinkertaista verrattuna klassiseen musiikkin.
Olen itse aina tykännyt musiikista ja kokenut sen vaikuttavimmaksi taidemuodoksi. Soitan itse useita instrumenttejä, mutta pianon olen kokenut eniten omakseni. Piano on kuin orkesteri minikoossa, jota voi soittaa yksin. Tykkään myös tehdä musiikkia tietokoneella ja syntetisaattoreilla.
Myös kitaran soittaminen ja laulaminen on rentouttavaa. Muutama vuosi sitten olin vetämässä Oulunkylän Seurahuoneen bändiä ja järjestin meidän bändin soittamaan joululauluja Koskelan palvelukeskukseen. Soitimme joka osastolla muutaman joululaulun ja aikaa siihen meni kaksi päivää, koska osastoja oli aika monta. Tämä oli kuitenkin vanhuksille erittäin kiva ja lämmin kokemus. Yhteislaulussa on tunnelmaa.
Akustinen piano
Robert Moog ja Moog-syntetisaattori.
Moderni konemusiikin tekemisen yhteydessä käytetty kontrolleri.
Ajaton klassikko – Mies ja akustinen kitara.
Arkkitehtuuri
Arkkitehtuuri eli rakennustaide on taiteen muoto jossa tekniikalla on merkittävä osa.
Suunnittelussa arkkitehdin täytyy ottaa huomioon monia näkökulmia yhteistyössä muiden projektiin osallistuvien osapuolten kanssa ja saavuttaa toimiva ja hyväksyttävä tasapaino – teknisesti, esteettisesti ja taloudellisesti. Arkkitehtuuri onkin taidelaji, joka vaatii poikeuksetta ryhmätyötä.
Vaikka varsin yleisesti arkkitehtuuri mielletään talojen suunnitteluksi, voi arkkitehtuuri tarkoittaa myös jotain paljon pienenpää tai suurempaa rakentamista/suunnittelua.
Arkkitehtuuri on myös olennainen osa kulttuuria ja kertoo tarinoita eri aikakausista, ihmisen taidokkuudesta, luovuudesta ja tyyleistä.
Maisema-arkkitehtuurin tarkoitus on luoda koko ympäristöstä (esim. asuinalue) mahdollisimman toimiva, tasapainoinen ja kaunis kokonaisuus, jossa rakennukset ja luonto ovat tasapainossa. Ehkä huikein esimerkki maailmasta löytyy Singaporesta. Gardens by the Bay on varsinainen maisema-arkkitehtuurin taidonnäyte. Paljon luontoa, jonka sisään on sulatettu futuristisia kasvihuoneita ja pilvenpiirtäjiä.
Yksi merkittävä suomalaistaustainen arkkitehti oli Eero Saarinen, jonka tunnetuimpia töitä ovat mm. TWA-terminaali, John F Kennedyn lentokentällä New Yorkissa ja Gateway Arch, St louisissa, Missourissa.
WA-terminaali, John F Kennedyn lentokentällä New Yorkissa.
Gateway Arch, St louisissa, Missourissa.
Gargoyle vartioi varhaisgoottilaista tyyliä edustavaa Notre Damea, joka valmistui 1300-luvun lopulla. Monenlaista ehti tämänkin vartijan silmien alla tapahtua.
Futuristinen Singapore – Gardens by the Bay
Tämän mestariteoksen suunnitteli kaksi maisema-arkkitehtitoimistoa. Grant Associates ja, Wilkinson Eyre Architects.
Katalonialaisen arkkitehdin Antoni Gaudin (1852-1926) suunnittelema Guellin Puisto on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Espanjassa.
Gaudin tyylissä yhdistyy art nouveaun eli Jugen ja surrealismi.
Multimedia
Multimedia on varsin uusi taidemuoto, jossa yhdistyy kuva, ääni, graafinen suunnittelu, sekä editointi tietokoneohjelmilla, joten se onkin varsin vaativa ala, joka vaatii varsin kokonaisvaltaista osaamista.
Vaikka toteutus on varsin hidasta ja työlästä, se on kuitenkin erittäin mielenkiintoista puuhaa, koska voi itse tehdä kaiken alusta loppuun. Multimediassa taustamusiikkilla on merkittävä osuus ja sen tulee toimia yhteen kuvan kanssa, jotta lopputulos näyttää yhtenäiseltä.
Tässä yksi esimerkki, jonka tein aiemmin. Tein siihen itse musiikin, kuvasin kuvat ja videot, kirjoitin tekstin ja editoin materiaalin. Kertoja on amerikkalainen Steve, jonka kanssa teeen yhteistyötä välillä.